Årstämma och studiebesök hos Nikglas

Årstämma och studiebesök hos Nikglas, Konstglasmästaren Niklas Lundberg, Fanthyttan.

Lördagen 27 april, då förhoppningsvis säsongens sista snö föll över länet, samlades vi ett litet tappert gäng i norra delen av länet, närmare bestämt Fanthyttan för att hålla årsstämma men framförallt för att få se och höra Niklas Lundberg berätta om sin verksamhet.

I en fantastisk stor sal i det gamla missionshuset, inrymmer Nikglas sedan 2016 sin verksamhet i huset han bor och renoverar med sin fru.

På ett par olika bord i det välstädade rummet finns olika arbeten presenterade. Glas i en massa olika färger och på väggarna finns glas och guldskimrande skyltar i olika tekniker. På ett bord finns prover på muslinglas i olika mönster och som hel och halvfrostat och de tre stora fönstren längs den yttre långsidan pryds av tre stora tredelade fönster med bland annat Nikglas sirliga logga och mönster blästrat in i glaset. På ett annat bord ett arbete med ett fönster till huset med fiskfjällsformade blyinfattningar och målat glas som ska få ta plats på husets ena gavel.

Niklas berättar om hur han jobbar han jobbar med de olika teknikerna och vad de ger för effekter och hur de har använts i historien. Niklas är en av ett fåtal Konstglasmästare i Sverige idag. Ni hittar också honom på Tejlers glas i Örebro, där han är anställd, men också gör en del uppdrag som Nikglas.

Efteråt grillar vi korv och håller årsstämma i Niklas fina sal, där vi också bjuds på en fantastisk tårtfika.

Tack Niklas för ett fint studiebesök och en trevlig årstämma!